Czym charakteryzuje się folia spożywcza?
W związku z tym niezwykle potrzebne stają się wszystkie pożyteczne opakowania, dzięki którym możliwe jest zachowanie walorów smakowych i odżywczych przechowywanych potraw.
Jednym z opakowań, dzięki którym jedzenie zachowuje wiele ze swoich właściwości, jest folia spożywcza. Jej rola polega przede wszystkim na zapewnieniu odpowiedniego zabezpieczenia. Chroni ona, chociażby przed insektami takimi jak muszki owocówki, które mogą osiadać na żywności i ją zanieczyszczać. Ponadto uniemożliwia wysychanie czy nasiąkanie różnego rodzaju zapachami. Żeby jednak folia spożywcza mogła spełniać takie funkcje, musi ona posiadać specjalne właściwości.
Poszczególne właściwości
Jakie właściwości ma folia spożywcza? Do jednych z jej podstawowych cech należy rozciągliwość. To właśnie dzięki niej folia nadaje się do opakowywania wszelkiego typu żywności, niezależnie od jej rozmiaru. Sprawdzi się jako przykrycie tak dla niewielkiego talerzyka, jak i dla sporego półmiska. A dwie kolejne cechy folii spożywczej, które, choć przeciwne sobie, tworzą nierozłączną parę, to szczelność i oddychalność. Ta pierwsza chroni jedzenie przed zewnętrznymi wobec niego zapachami. Druga z kolei zapewnia mu świeżość.
Dzięki szczelnemu przyleganiu do jedzenia folia spożywcza jest bardzo praktyczna. Opakowane w nią produkty zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż potrawy przechowywane, chociażby w garnkach. Ponadto folia spożywcza jest w pełni bezpieczna, co przydaje się zwłaszcza dzieciom. Nie da się nią przyciąć tak jak, chociażby folią aluminiową. A ponadto jej cena jest niewysoka, co czyni ją dostępną dla każdego.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog